28-годишният Дейвид Майкъл Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол и

...
28-годишният Дейвид Майкъл Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол и
Коментари Харесай

Търсеният за тероризъм британец пред съда в Плевен: Това ми е хоби, никого не съм наранил

28-годишният Дейвид Майкъл Бодил, търсен с алена бюлетина на Интерпол и арестуван в никополското село Любеново, остава зад решетките. Това реши Окръжният съд в Плевен, който гледа мярката за неотклонение на британеца.

Чужденецът бе задържан през вчерашния ден при профилирана полицейска интервенция. Бодил бил разгласен за търсене по отношение на следствие за подготовка на терористични дейности. В дома му във Англия са открити нелегално притежавано оръжие, муниции и материали за изработването на самоделни бомби. В алената бюлетина е било записано, че той е извънредно рисков, въоръжен и нападателен. 

Младият мъж дошъл в Любеново в края на ноември и се настанил в къщата на дядо си Филип. Последният му пост в обществените мрежи пък гласи, че е преследван за " нещо, което даже не е закононарушение и избира да почине в непозната страна вместо да прекара остатъка от живота си в пандиза в родината си ".

По информация от прокуратурата в къщата в никополското село са открити схеми за изработката и взривяването на бомба.

В съда стана ясно, че Дейвид Бодил е роден на 12 февруари 1994 година в Нотингам, а за последно е живял в Бъкстън, Дербишир, съобщи Българска национална телевизия.

Плевенският областен арбитър Румен Лазаров регистрира, че след издадена на 2 март 2020 година заповед е претърсено жилището на търсения британец в родината му.

Там са открити субстанции под формата на течност и прахуляк, включващи над 1 кг въглерод, 10 кг калиев нитрат, 1.2 кг сяра и 990 мл ацетон, които дават отговор на състава на избухлив черен барут. Те са съвпадали и с написаните съставки за взривни съединения в рецептите, които също са открити в дома на Бодил.

Вследствие на това от 28 декември предходната година е издадена заповед за задържането му от арбитър в Уестминстър, Лондон. Тя е за нарушение на локалния Закон за взривните вешества от 1883 година, касаещо приготовление и владение на експлозиви, и планува наказване пожизнен затвор.

Прокурорът Снежана Георгиева съобщи, че нарушаванията на законодателството във Англия, за които го търсят управляващите там, съставляват закононарушение и съгласно Наказателния кодекс у нас. Освен това той е излязъл от родината си, знаейки че против него има произвеждане, което допуска, че може да се укрие.

Затова беше поискана непрекъсната мярка за неотклонение " задържане под стража ". Служебният юрист на британеца Жоро Нинов се съгласи с доводите на обвиняването и че това е единственото допустимо развиване към този миг.

Бодил съобщи, че не желае да бъде депортиран, съден и да лежи в затвор в родината си. Той добави, че това, за което е търсен и арестуван, е " единствено занимание ". " Никого не съм наранил и не съм имал желание да го върша ", показа той в правосъдната зала.

Посолството и консулските управляващи на Обединеното кралство ще бъдат известени за решението на плевенския съд за непрекъснатото задържане в ареста на Бодил.

В същото време в парламента, по искане на ГЕРБ-СДС, стартира чуването на вътрешния министър Иван Демерджиев и на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев по проблема със арестувания у нас британец. Заседанието е закрито поради класифицирани данни, които могат да бъдат изнесени.

Преди това в претекстовете Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) изясни, че на фона на битова престъпност, пукотевица по полицейски ръководства, убийства, произшествия, сме стигнали до такава степен да си приказваме към този момент за терористи, арестувани на територията на България, търсени с алена бюлетина, влезнали у нас. За да не вършим неинформирани изявления, най-правилно е да чуем хората, които могат да ни показват обстоятелствата, уточни депутатът. А въпросите са доста, депутат е забъркан в това , добави той. Нали на всички е ясно, че партньорските служби от Англия ще се заинтересуват от народен представител, помагал по административни проблеми на терорист, посочи Маноил Манев. По думите му на фона на проблемите с невлизането ни в Шенген ще ни зададат и въпроса по какъв начин терорист е влезнал в страната ни. Тези въпроси ние ще ги зададем тук, през днешния ден, не би трябвало да си заравяме главата в пясъка, съобщи представителят на ГЕРБ-СДС и изиска съответни отговори.

Тишината, която последните три дни " висеше " тежко в медиите, в пространството, е, тъй като се допуска, че тази европейска партия ( " Демократична България " ) с ръководители, свързани с управлението на спецслужбите в минало време, не би позволила такова нещо, разяснява Маноил Манев. Дайте ни истината, без да се изкушавате да пазите някого, който има виновност преди или в този момент, тъй като е значимо за нас, за жителите, да знаят, че България е предпазена, настоя депутатът.

Маноил Манев засяга депутата от 45-ото и 46-ото Народно заседание от ПГ на " Демократична България " Албена Симеонова. По-рано през днешния ден от ГЕРБ-СДС показаха изумлението си, че депутатката от Демократична България Албена Симеонова, която се познавала по съседски с англичанина, му пособия да се откри у нас. Дейвид Бодил бе хванат от спецполицаи в частен парцел до плантация за биоземеделие в селото. По първична информация беше обявено, че фермата е на Албена Симеонова.

" Момчето си има негова къща, на дядо му. Там живее на другия завършек на селото. Няма нищо общо с мен. Единствено съм помогнала да му преведа, да му включат тока и водата в къщата на дядо му. Да, познавам го, след Нова година го водих да си заплати тока и водата. Но всеки би оказал помощ на един чужденец, който дойде в това. Още повече, че дядо му ми беше доста непосредствен, " показа депутатката.

" Дядо му Филип и баба му Джани си купиха къща в нашето село на другия завършек на селото, на тяхно име, няма нищо общо парцела с мен. Аз съм го виждала за половин час, " сподели Симеонова.

Тя добави още, че е доста сюрпризирана от ареста, тъй като изглеждал извънредно естествен човек.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР